(untitled) (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqolada Yusuf Xos Hojibning “Qutadgʻu bilig” asarida ishlatilgan juft so‘zlarning semantik xususiyatlari tahlil qilinadi. Juft so‘zlar qadimgi turkiy til poetikasi va stilistikasi doirasida qanday badiiy va semantik yuklama kasb etishi, ularning sinonimik, antonimik va sintaktik juftlik shaklida qo‘llanishi izohlanadi. Asardagi juft so‘zlar orqali ijtimoiy-siyosiy tushunchalar, axloqiy qadriyatlar, shaxsiy kamolot va davlat boshqaruvi bilan bog‘liq masalalar qanday yoritilgani haqida ilmiy fikrlar bayon etiladi. Jumladan, “dil-jon”, “yuz-ko‘z”, “to‘g‘ri-yalg‘on”, “ilm-aql” kabi juft so‘zlar o‘rganilib, ular orqali Yusuf Xos Hojibning adabiy-estetik qarashlari va davr ma’naviyati aks ettiriladi. Maqolada, shuningdek, juft so‘zlarning musiqiylik, tasviriylik va ifoda kuchini oshiruvchi badiiy vosita sifatidagi roli ham ko‘rsatib berilgan.