(untitled) (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu tadqiqotning maqsadi – yapon tilidagi bilvosita rad etish ifodalarini o‘zbek tilida so‘zlashuvchi yapon tilini o‘rganayotganlar uchun qanday murakkabliklarni keltirib chiqarishini aniqlashdir. Yapon tilida muloqotda qarshingizdagiga e’tibor berish muhim bo‘lgan madaniy muhitda noaniq va bilvosita rad etish iboralari ko‘p ishlatiladi. Boshqa tomondan, o‘zbek tilida esa rad etish odatda aniq va to‘g‘ridan-to‘g‘ri ifodalanadi. Ushbu tadqiqotda Toshkent davlat sharqshunoslik universiteti talabalari o‘rtasida so‘rovnoma o‘tkazilib, buyruq, iltimos va taklif vaziyatlaridagi rad etish ifodalarini qanday tushunishlari tahlil qilindi. Natijada, o‘rganayotganlarning ko‘pchiligi ma’lum bir darajada tushunishga ega bo‘lishiga qaramay, noaniq iboralar ko‘pincha noto‘g‘ri talqin qilinayotganligi aniqlandi. Bu esa yapon tilini o‘qitishda pragmatik bilim va madaniy asoslarni o‘rgatish muhimligini ko‘rsatdi.