(untitled) (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqolada “Uz Do Yang Ko” qo‘shma korxonasida ishlab chiqarilayotgan Damas avtomobiliga mo‘ljallangan g‘ilof (avtoto‘qima) materiallarining fizik-mexanik va yorug‘likka chidamlilik xususiyatlarini ekspress usullar yordamida baholash bo‘yicha ilmiy-tadqiqot natijalari yoritilgan. Tadqiqotda sinov ishlari Xenon Test Chamber Xe3 rusumli zamonaviy laboratoriya uskunasi orqali olib borildi. Mazkur uskuna ultrabinafsha (UV) nurlari va harorat ta’sirida material yuzasida yuzaga keladigan o‘zgarishlarni tezkor aniqlash imkonini beradi. Tadqiqot natijalari asosida materiallarning eskirishga chidamlilik darajasi, rang o‘zgarishi, yirtiqchaga bardoshliligi kabi ko‘rsatkichlar aniqlanib, ularning davlat standartlariga muvofiqligi baholandi. Shuningdek, sinov natijalari asosida korxonada ushbu materiallarni ommaviy ishlab chiqarishga joriy etishdan kutilayotgan iqtisodiy samaradorlik ko‘rsatkichlari (xarajatlar, foyda, tannarx, tejash hajmi) hisoblab chiqildi. Maqolada ekspress baholash metodikasining afzalliklari, sinov jarayonining texnologik jihatlari va olingan natijalarning amaliy ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotlar avtomobil sanoatida mahsulot sifatini oshirish hamda ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirishga xizmat qiladi.