(untitled) (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqola Alisher Navoiy ijodining eng muhim jihatlaridan biri bo‘lgan “Ey ko‘ngul” musammanini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada Navoiy asarining badiiy va falsafiy mazmuni, uning ishq va muhabbatga oid tushunchalari, shuningdek, she’rlaridagi san’at turlari (mubolag‘a, tashbeh, tanosub, nido va boshqalar) ko‘rsatib berilgan. Shoirning “ko‘ngil” radifiga murojaat qilgan holda, ishq va muhabbatni nafaqat insoniy, balki ilohiy ishq sifatida tasvirlashdagi nozikliklari tahlil qilingan. Navoiy she’riyatining chuqur tasavvufiy jihatlari, shuningdek, uning g‘azallari va musammannari orqali inson qalbining ichki kechinmalari va ruhiy holatlari ifodalanadi. Maqola, shuningdek, Navoiy asarlarida “ko‘ngil” tasvirining ahamiyatini, uning inson va Yaratganga bo‘lgan muhabbatdagi markaziy o‘rnini chuqur o‘rganadi. Shoirning badiiy va falsafiy uslubi, uning adabiy va diniy qarashlari haqida ham keng qamrovli tahlil berilgan.