SEMANTIKA VA PRAGMATIKA: TILNING MA’NO QATLAMLARINI O‘RGANISH (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqolada semantika va pragmatika tushunchalari, ularning tilshunoslikdagi o‘rni va farqlari tahlil qilinadi. Semantika so‘z va gaplarning lug‘aviy va grammatik ma’nolarini o‘rganib, ularning mustaqil talqinini ta’minlaydi. Pragmatika esa til birliklarining turli sharoitlarda qanday tushunilishini va qo‘llanilishini izohlaydi. Maqolada bu ikki tushuncha o‘rtasidagi farqlar, o‘zaro bog‘liqlik va ularning muloqotdagi ahamiyati haqida batafsil ma’lumot beriladi. Tilning to‘g‘ri anglanishi va samarali qo‘llanilishi uchun semantika va pragmatika tushunchalarini chuqur o‘rganish muhimdir. Maqolada semantikaning lug‘aviy, grammatika va mantiqiy jihatlari, shuningdek, pragmatikaning nutq aktlari, sharoitga bog‘liq ma’no va yashirin anglash jarayonlari kabi asosiy yo‘nalishlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, muloqot jarayonida so‘z va iboralar faqat ularning asosiy ma’nosi bilan cheklanib qolmay, balki kontekstga (sharoit va muhitga) bog‘liq holda turlicha talqin qilinishi mumkin. Ushbu maqola tilshunoslik, psixologiya, kommunikatsiya va muloqot nazariyasi bilan shug‘ullanuvchilar uchun foydali bo‘lishi mumkin.