ERONDA TURIZM XIZMATLAR BOZORI SEGMENTATSIYASI (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqola Eron davlatining  segmentatsiyasiga bag’ishlanadi. Segmentatsiya – bu turizm bozorini iste’molchilar (sayohatchilar) talablariga qarab kichikroq guruhlarga ajratish jarayoni. Ushbu jarayon turistlarning ehtiyojlari, xulq-atvori va xarajatlari asosida bozorni samarali boshqarish va turistik mahsulotni targ‘ib qilish uchun muhimdir.Segmentatsiyaning asosiy mezonlari: • Geografik segmentatsiya: Turistlar yashash joyi (mamlakat, shahar, mintaqa). Ob-havo yoki geografik sharoitlar. Turistik oqimlarning mintaqaviy xususiyatlari. • Demografik segmentatsiya: Yosh: yoshlik turizmi, oila turizmi, keksalar turizmi.Jinsi: erkaklar va ayollarning sayohat afzalliklari. Oilaviy holati: oilali va yolg‘iz kishilarga mos mahsulotlar. Daromad darajasi: arzon va yuqori darajadagi xizmatlar. • Psixografik segmentatsiya: Turistlarning qiziqishlari (madaniy, sport, gastronomik). Hayot tarzi va qadriyatlar. Turistlarning sayohat qilish maqsadi (ko‘ngilochar, ta'limiy, sog‘lomlashtirish). • Xulq-atvorga asoslangan segmentatsiya: Sayohat qilish chastotasi (tez-tez yoki kamdan-kam sayohat qiluvchi turistlar). Xizmatga sodiqlik darajasi. Turistik faoliyat turi: plyaj turizmi, tog‘ turizmi, shahar turizmi va boshqalar. Turistik mahsulotga asoslangan segmentatsiya: Maxsus turizm turlari: eko-turizm, agro-turizm, biznes-turizm. Turizm mavsumi: yozgi, qishki, yil davomida. Turizm segmentatsiyasining ahamiyati: Raqobatni samarali boshqarish. Bozor talablari va ehtiyojlariga aniq javob berish. Marketing strategiyasini optimallashtirish. Turizm xizmatlarining individuallashtirilishi va sifatini oshirish. Segmentatsiya natijasida turistik kompaniyalar o‘z xizmatlarini maqsadli guruhlar uchun moslashtirib, samaradorligini oshirishi mumkin.