БОЛАЛАР ОРГАНИЗМИДАГИ АСОСИЙ ФИЗИОЛОГИК КЎРСАТКИЧЛАР ВА САЛОМАТЛИГИНИ ЎРГАНИШ МЕТОДЛАРИ (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ушбу мақолада болалар организмидаги асосий физиологик кўрсаткичлар, уларнинг ёшга кўра ўзгариши ва болалар саломатлигини ўрганиш методлари ҳақида маьлумот берилади. Болалар организмидаги юрак уриши, қон босими, нафас олиш суръати, тананинг ҳарорати, метаболизм ва иммун тизимининг ўзгаришлари ёшга боғлиқ равишда амалга ошади. Болаларнинг саломатлигини ўрганиш учун клиник кузатув, лаборатория текширувлари, рентген ва ультратовуш текширувлари, ҳамда психологик тестлар муҳим аҳамиятга эга. Мақолада болаларнинг саломатлигини сақлаш ва яхшилаш учун озиқланиш, жисмоний фаоллик, витаминлар ва микроэлементлар камчилигини тўлдиришга алоҳида эътибор қаратилган.