SOVUQ URUSH DAVRIDA AQSHNING YAQIN SHARQ MAJOROSIGA NISBATAN OLIB BORGAN SIYOSATI (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqola Sovuq Urush davrida Amerika Qoʻshma Shtatlarining (AQSH) Yaqin Sharq mintaqasidagi siyosatini tahlil qiladi. Tadqiqot AQSHning kommunizmning tarqalishini cheklash, neft resurslarini taʼminlash, Isroil xavfsizligini kafolatlash va mintaqadagi ittifoqchilarni qoʻllab-quvvatlash kabi asosiy maqsadlarini oʻrganadi. Maqolada AQSHning mintaqada oʻz maqsadlariga erishish uchun qoʻllagan turli xil siyosiy, iqtisodiy va harbiy vositalari koʻrib chiqiladi. Shuningdek, arab-isroil mojarosi va Eron inqilobi kabi mintaqaviy voqealar AQSH siyosatiga qanday taʼsir koʻrsatganligi ham tahlil etiladi. Tadqiqot xulosasida Sovuq Urush davridagi AQSH siyosatining mintaqadagi uzoq muddatli oqibatlari va bugungi kundagi Yaqin Sharq siyosiy vaziyatiga taʼsiri baholanadi.