OILA VA UNING TARIXIY RIVOJLANISH SHAKLLARI (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqolada oila ijtimoiy institut sifatida insoniyat tarixidagi shakllanish bosqichlari, diniy va madaniy qadriyatlar bilan bog‘liq ravishda tahlil etilgan. Muallif qadimgi diniy manbalar, jumladan “Avesto”dagi oila haqidagi tasavvurlar, matriarxat va patriarxat davrlaridagi oilaviy tuzilmalar, hamda Xorazm vohasida tarixiy-etnografik asosda shakllangan oilaning ijtimoiy va madaniy funksiyalarini yoritadi. Oila nafaqat jinsiy va qarindoshlik bog‘liqligiga asoslangan, balki axloqiy, iqtisodiy va madaniy qadriyatlar uzluksizligini ta’minlovchi asosiy ijtimoiy birlik sifatida ko‘rsatiladi. Maqolada oilaning kelib chiqishi, tarixiy shakllari va zamonaviy davrdagi ahamiyati keng ilmiy asosda bayon etilgan.