KULOLCHILIKDA AN’ANAVIY USLUBLARNING YO‘QOLIB BORISHI: ILDIZLARI VA OQIBATLARI (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek xalqining qadimiy san’at turlaridan biri — kulolchilikdagi an’anaviy maktablarning zaiflashib borayotgan holati atroflicha tahlil etilgan. Tadqiqotda Rishton, G‘ijduvon, Samarqand kabi yirik kulolchilik maktablarining tarixiy, texnik va estetik xususiyatlari ko‘rib chiqilib, bugungi globallashuv jarayonida ularning asta-sekin yo‘qolib borishiga olib kelayotgan omillar yoritilgan. Xususan, tijoratlashtirish, ustoz-shogird tizimining uzilishi, raqamli arxivlashdagi sustkashlik va xorijiy estetikaga bo‘lgan taqlid muammolarning asosiy sabablari sifatida ko‘rsatilgan. Muallif an’anaviy uslublarni asrab-avaylash va rivojlantirish uchun ta’lim tizimini takomillashtirish, raqamli kataloglar yaratish, davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash kabi yechimlarni taklif etadi. Maqola kulolchilik san’atining madaniy meros sifatidagi o‘rni va uni saqlash yo‘llari haqida ilmiy-nazariy asosda yozilgan bo‘lib, san’atshunoslar, hunarmandlar va madaniyat mutaxassislari uchun amaliy ahamiyatga ega.