СУРУНКАЛИ ГЛОМЕРУЛОНЕФРИТНИНГ ТУРЛИ МОРФОЛОГИК ШАКЛЛАРИДАГИ КОРРЕЛЯЦИОН БОҒЛИҚЛИК (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Сурункали гломерулонефритнинг турли морфологик шакллари билан касалланган беморлардан олинган 98 та биопсия натижалари ўрганилди. Шундан 74 нафар беморда кенг қамровли клиник ва лаборатория текшируви ўтказилди. Беморларнинг 54 нафарида сурункали гломерулонефритнинг протеинурик шакли аниқланди. Сурункали гломерулонефритнинг турли морфологик шаклларида клиник-лаборатория кўрсаткичлар ва морфологик ўзгаришлар ўртасида аниқ корреляция мавжуд. Протеинурик шакл кўпинча мембраноз ва склеротик морфология билан боғлиқ бўлиб, гематурик ва аралаш шакллар эса пролифератив ўзгаришларга мос келади.