INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA MAKROSINTAGMATIK MUNOSABATLAR (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi makrosintagmatik munosabatlar taqqosloviy tahlil asosida o‘rganiladi. Makrosintagmatika matn ichidagi sintaktik birliklar, ularning bog‘lanishi, uzluksizligi va semantik yaxlitligini ta’minlovchi lingvistik vositalar tizimini anglatadi. Ingliz tilida cohesion, coherence va reference kabi makrosintagmatik elementlar qat’iy mantiqiy tartibda qo‘llanilsa, o‘zbek tilida bu elementlar ko‘proq kontekstual va madaniy omillar bilan uyg‘unlashadi. Maqolada matn tuzilishi, tashqi va ichki muloqotdagi farqlar, shuningdek madaniy kontekstning roli har ikki til misolida yoritilgan. Tahlillar orqali ikki til orasidagi o‘xshashlik va farqlar aniq misollar bilan ko‘rsatilib, til o‘rganuvchilar va matnshunoslar uchun amaliy va nazariy asoslar taqdim etiladi.