XII–XIII ASRGA OID FRANSUZ TARIXIY MANBALARIDA YANGI GRAMMATIK VOSITALARNING SHAKLLANISHI (ARTIKLLAR MISOLIDA) (Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 2025)
Ushbu maqolada XII–XIII asrga oid fransuz tarixiy manbalarida artikllarning grammatik vosita sifatida shakllanish jarayoni haqida so‘z boradi. Ayniqsa, Chanson de Roland, Roman de la Rose va Roman de Renart kabi muhim adabiy manbalar asosida belgilovchi (le, la, les) va noaniq (un, une) artikllarning morfologik shakllanishi, sintaktik vazifalari hamda semantik o‘zgarishlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, bu davr fransuz tilida artikllarning mustaqil grammatik birlik sifatida shakllanib, so‘z birikmalari va gaplar tuzilishiga sezilarli ta’sir o‘tkazgan. Bu esa fransuz tilining analitik tizimga o‘tishidagi muhim bosqichlardan biri hisoblanadi.