CHIA URUG‘LARI (SALVIA HISPANICA L.) O‘SIMLIGINI DORIVORLIK XUSUSIYATI VA AGROTEXNOLOGIYA
Keywords:
Chia urug'i, ozuqaviy xususiyatlar, faol birikmalar, antioksidant faollik, ekstraktsiya usullariAbstract
Chia ( Salvia hispanica L.) — Salvia hispanica boʻlgan bir yillik oʻt oʻsimligidan olingan mayda urugʻ. So'nggi yillarda chia urug'laridan foydalanish ularning yuqori ozuqaviy va dorivor xususiyatlari tufayli juda yaxshi o'sadi. Chia Mesopotamiya madaniyatlari tomonidan o'stirilgan, ammo keyin u qayta kashf etilgan 20-asrning o'rtalariga qadar asrlar davomida yo'q bo'lib ketdi. Chia urug'larida sog'lom ō-3 yog 'kislotalari, ko'p to'yinmagan yog'li kislotalar, xun tolasi, oqsillar, vitaminlar va ba'zi minerallar mavjud. Bundan tashqari, urug'lar polifenollar va antioksidantlarning ajoyib manbai, masalan, kofein kislotasi, rosmarin kislotasi, mirsetin, quercetin va boshqalar. Bugungi kunda chia tadqiqotning turli sohalarida tahlil qilingan. Butun dunyo bo'ylab tadqiqotlar dorivor, farmatsevtika va oziq-ovqat sanoatida chia urug'ining afzalliklarini o'rganmoqda. Chia yog'i bugungi kunda bozordagi eng qimmat moylardan biridir. Yog 'ishlab chiqarish uchun turli xil ekstraksiya usullari qo'llanilgan. Ushbu tadqiqotda chia yog'ini ishlab chiqarish uchun ishlatiladigan ekstraksiya usullari bilan bir qatorda kimyoviy tarkibi, ozuqaviy xususiyatlari, antioksidant va mikroblarga qarshi faolliklari haqida keng ma'lumot beriladi.
References
Ciau-Solis N., Rosado-Rubio G., Segura-Kampos MR, Betancur-Ancona D., Chel-Guerrero L. Chia urug'ining kimyoviy va funktsional xususiyatlari (Salvia hispanica L.) Gum. Int. J. Oziq-ovqat fanlari. 2014 yil; 2014: 1–5.
Grancieri M., Martino HSD, Gonsales de Mejia E. Chia urug'i (Salvia hispanica L.) sog'liq uchun foydali bo'lgan oqsillar va bioaktiv peptidlar manbai sifatida: ko'rib chiqish. Compr. Rev. Food Sci. Oziq-ovqat xavfsizligi. 2019; 18 :480–499. doi: 10.1111/1541-4337.12423.
Ullah R., Nadeem M., Khalique A., Imron M., Mehmood S., Jovid A., Hussain J. Chia (Salvia hispanica L.) ning ozuqaviy va terapevtik istiqbollari: Ko'rib chiqish. J. Oziq-ovqat fanlari. Technol. 2016; 53 :1750–1758. doi: 10.1007/s13197-015-1967-0.
Campos BE, Dias Ruivo T., da Silva Scapim MR, Madrona GS, Bergamasco RdC Chia urug'idan shilimshiq olish jarayonini optimallashtirish va stabilizator va emulsifikator sifatida muzqaymoqqa qo'llash. LWT-Oziq-ovqat fanlari. Technol. 2016; 65 :874–883. Doir;
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Sobirova Muqaddas , O‘ktamova Yulduz

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
All Rights Reserved.