ULTRA YUQORI CHASTOTALI ELEKTROMAGNIT TO'LQINLARINIQO'LLASH ORQALI SABZAVOTLARNI SUBLIMATSIYA QURITISHNI EKSPERIMENTAL O'RGANISH

Authors

  • Aripov Mirolim Texnika fanlari bo’yicha falsafa doktori, (PhD), Toshkent kimyo-texnologiya instituti Author
  • Kadirov Ulugbek Texnika fanlari bo’yicha falsafa doktori, (PhD), Toshkent kimyo-texnologiya instituti Author
  • Mamatov Sherzod Texnika fanlari doktori, professor Toshkent Webster universiteti Author
  • Ziyoyev Axror assistent, Toshkent kimyo-texnologiya instituti Author

Keywords:

vitamin, quritish, sublimatsiya, oziq-ovqat mahsulotlarini saqlash, meva va sabzavotlarni saqlash, ta'mi, rangi, shakar, sifati, texnologiyasi, oqsil, konvektiv, namlik, uglevod, askorbin kislata.

Abstract

sabzavotlarni yuqori chastotali elektromagnit to'lqinda sublimatsiya bilan quritish texnologiyasini ishlab chiqishdan iborat. Maqolada tadqiqot ob'ekti tavsifi, konvektiv va sublimatsiya qilingan quritish, dastlabki ishlov berish jarayoni rejimlari va quritish ob'ektlari uchun standart talablar vannada sublimatsiya qilingan quritish jarayoni amalga oshirilganda tadqiqotlar rejimlarida o'rganiladi. Quritilgan oziq-ovqat mahsulotlarining sifat ko'rsatkichlarini aniqlash usullari va o'rganilayotgan mahsulotlarning sifat ko'rsatkichlariga qo'yiladigan talablar organoleptik baholash, namlik, restavratsiya, quruq moddalar tarkibi, kislotalilik, bo'yoqlar miqdori, "C" vitamini miqdori va boshqa ko'rsatkichlardir. Organoleptik baholash tashqi ko'rinish, mustahkamlik, hid va rang ko'rsatkichlariga muvofiq amalga oshirildi. Tadqiqot natijalarining amaliy ahamiyati shundaki, sabzavotlarning xususiyatlarini hisobga olgan holda quritish jarayonining rejim parametrlarini tanlash juda yuqori chastotali elektromagnit to'lqinlar oralig'ida oldindan ishlov berish bilan sublimatsiya quritishning takomillashtirilgan texnologiyasi tavsiya etiladi.

References

1. Рущиц А.А. Применение СВЧ-нагрева в пищевой промышленности и общественном питании / А.А. Рущиц, Е.И. Щербакова // Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Пищевые и биотехнологии. - Челябинск: ЮУрГУ. - 2014. - №1. - Том 2. - С.9–13.

2. Yusupbekov N.R., Nurmuhamedov H.S., Zokirov S.G. Kimyoviy texnologiya asosiy jarayon va qurilmalari. – T.: «Fan va texnologiya», 2015, 848 b.

3. Антипов С.Т. Исследование процесса вакуум-сублимatsiонного обезвоживания пищевых продуктов при различных способах энергоподвода / С.Т. Антипов, А.А. Воронин, А.С. Кумицкий и др. // Вестник Международной академии холода. – СПб.-М. – 2007. – Вып. 2. – С. 44–47.

4. Кадиров У.Р., Арипов М.М., Маматов Ш.М., Туробжонов С.М. Экспериментальные исследования сублимatsiонной сушки // Universum: технические науки: научный журнал. – № 9(66). М., Изд. «МЦНО», 2019. – 88 с. Москва-2019г. – С. 36–38

5. Mamatov Sh., Aripov M., Meliboyev M., Kadirov U., Turobdjonov S. Improving of quick-freezing of cherry // Journal of Critical Reviews. Kuala Lumpur, Malaysia. issue 15, volume 7, published June 17, 2020, pp.1749–1752 (Scopus).

6. Кадиров У.Р., Арипов М.М., Маматов Ш.М. Влияние импульсно-прерывного режима на качество продукта при ИК-вакуумной сушки овощей // Научный журнал «Актуальные проблемы гуманитарных и естественных наук». – Москва, 2018. - №10 (116). - С.18–21

7. Кумицкий, А.С. Совершенствование процесса вакуум-сублимatsiонной сушки экстракта каркаде в поле СВЧ с комплексным использованием азота: дис. канд тех наук. – Воронеж: ВГТА. – 2007. – 176 с.

8. Кокаева М. Г., Паючек В. Г., Тедтов И. Э. Изучение химического состава и микробиологических свойств свекольного порошка сублимatsiонной сушки //Теоретические и практические аспекты развития научной мысли в современном мире. – 2018. – С. 68–70.

9. Антипов С. Т., Шахов А. С. Моделирование процесса вакуум-сублимatsiонной сушки гранулированных продуктов //Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. – 2016. – №. 3. – С. 56–60.

10. Guo Y., Liu L., Liang L. Effects of physical parameters on the heat and mass transfer characteristics in freeze-drying processes of fruits and vegetables. Brazil: N. p., 2008. Web.

11. Dzung N. T. Building a Mathematical Model To Determine the Relationship between Heat Emission Coefficient and Pressure of the Freeze Drying Environment of Solid Materials //2018 4th International Conference on Green Technology and Sustainable Development (GTSD). – IEEE, 2018. – С. 566–572.

12. Nail S. L. et al. Fundamentals of freeze-drying //Development and manufacture of protein pharmaceuticals. – 2002. – С. 281–360.

Downloads

Published

18.02.2025

How to Cite

ULTRA YUQORI CHASTOTALI ELEKTROMAGNIT TO’LQINLARINIQO’LLASH ORQALI SABZAVOTLARNI SUBLIMATSIYA QURITISHNI EKSPERIMENTAL O’RGANISH. (2025). Journal of Uzbekistan’s Development and Research, 1(1), 547-553. https://ijournal.uz/index.php/judr/article/view/1961

Similar Articles

21-30 of 240

You may also start an advanced similarity search for this article.