FERMENTLAR VA ULARNING AHAMIYATI

Authors

  • M.B. Sobirova Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • A.A. Axrorov Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • Z.I. Sunnatova Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali

Keywords:

Ferment, polipeptid, nomenklatura, nomenklatura, Oksireduktazalar, Ligazalar, Liazalar

Abstract

Fermentlar, tirik organizmlarda katalizator vazifasini bajaradigan, bu jarayonda o'zi o'zgarmasdan kimyoviy reaktsiyalar tezligini tartibga soluvchi modda. Barcha tirik organizmlarda sodir bo'ladigan biologik jarayonlar kimyoviy reaktsiyalar bo'lib, aksariyati fermentlar tomonidan tartibga solinadi. Fermentlarsiz bu reaktsiyalarning aksariyati seziladigan tezlikda sodir bo'lmaydi. Fermentlar hujayra metabolizmining barcha jihatlarini katalizlaydi. Bunga oziq-ovqat hazm qilishda katta ozuqa molekulalari (oqsillar, uglevodlar va yog'lar kabi) kichikroq molekulalarga bo'linadi; kimyoviy energiyani saqlash va o'zgartirish; va kichikroq prekursorlardan uyali makromolekulalarni qurish. Albinizm kabi ko'plab irsiy inson kasalliklari va fenilketonuriya, ma'lum bir ferment yetishmasligidan kelib chiqadi.

References

Gracheva I.N. Texnologiya fermentnix preparatov. M: VO «Agropromizdat», 1987 - 335s.

Kalunyans K.A., Golger L.I. Mikrob ferment preparati. - M.: Pishevaya promishlennost, 1979. - S. 207-208.

Mosichev M.S., Skladnev A.A., Kotov V.B. Obshaya texnologiya mikrobiologicheskix proizvodstv. - M.: Legkaya i pishevaya promishlennost, 1982. - S. 172-174.

Sobirova M. Determination of stimulant properties of local rhizobacteria-based bioproducts against Cynara scolymus L.//The American Journal of Agriculture and Biomedical Engineering//. 2022. – 4 (02), p. 26-30.

Sobirova M., Murodova S. Effects of biopraparites on cynara scolymus L., micro and macroelements, and quantity of flavonoids // In E3S Web of Conferences//. 2021. Vol. 258.

Муродова С. С., Хўжаназарова М. Қ., Собирова М.B. PGPR микрооргaнизмлaрдaн биопрепaрaт сифaтидa фойдaлaнишдa иммолизaциянинг истиқболли жиҳaтлaри// “O‘zbekistonda ilm-fanning rivojlanish istiqbollari” xalqaro ilmiy-amaliy anjumani. 2022 yil 30 noyabr 534-543 bet.

Собирова М., Муродова С. Технология получения элиситора, эффективно влияющего на биологические свойства Cynara Scolymus L-М.: Научное обозрение. биологические науки, 2022. №1. c. 68-72

https://byjus.com/biology/enzymes/

https://www.biologydiscussion.com/enzymes/enzyme-technology/enzyme-technology-application-and-commercial-production-of-enzymes/10185

https://www.britannica.com/science/enzyme

Downloads

Published

2023-05-11

How to Cite

M.B. Sobirova, A.A. Axrorov, & Z.I. Sunnatova. (2023). FERMENTLAR VA ULARNING AHAMIYATI. Journal of Academic Research and Trends in Educational Sciences, 41–49. Retrieved from http://ijournal.uz/index.php/jartes/article/view/544