KO‘PCHILIK SEVIB ISTE’MOL QILADIGAN JO‘XORINING XUSUSIYATLARI

Authors

  • Mamatqulova Iroda Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • O‘ktamova Yulduz Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali

Keywords:

Tatlandırıcılar, chiplar va krakerlar, teosinte, divertikulit, lutein va zeaksantin, mikotoksin

Abstract

Kukuruz (Makkajo`xori) inson iste'moli uchun yetishtiriladigan ikkinchi eng ko'p doni hisoblanadi.  Makkajo`xori ko`p qirrali ekindir  va makkajo'xori o'simligidagi hamma narsa foydalanish mumkin.Uni hech bir qismi isrof qilinmaydi. Makkajo'xori qobig'i an'anaviy ravishda tamales tayyorlashda ishlatiladi. Yadrolari oziq-ovqatga maydalanadi. Poyalari hayvonlarning ozuqasiga aylanadi va makkajo`xori ipaklari dorivor choylar uchun ishlatiladi.Hozirgi kunda global oziq-ovqat tizimi kaloriyalarining 60 foizini faqat 3ta dondan olinadi:guruch,bug`doy va makkajo`xori.Oddiy sharoitlarda ushbu asosiy oziq- ovqat tovarlari savdosi muammosiz ishlaydi.Ammo bu ekinlar to`satdan zarbalarga duch kelganda,butub oziq-ovqat zaiflashishi mumkin.

References

O`simlikshunoslik.Atabayeva H.N., Xudayqulov J.B.

Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi.

M.G‘.Vasiyev va b.q.,Oziq ovqat texnologiyasi asoslari.2012 y.Toshkent.

Ibragimov, A. A., Amirova, T. S., & Ibrokhimov, A. A. (2020). Certification and classification of tissues based on their biological properties and chemical composition. Universum: Chemistry and biology: Sci.

Downloads

Published

2023-05-15

How to Cite

Mamatqulova Iroda, & O‘ktamova Yulduz. (2023). KO‘PCHILIK SEVIB ISTE’MOL QILADIGAN JO‘XORINING XUSUSIYATLARI. Journal of Academic Research and Trends in Educational Sciences, 74–79. Retrieved from http://ijournal.uz/index.php/jartes/article/view/553