ABUJAHL TARVUZI (ACHCHIQ TARVUZ) VA UNING XALQ TABOBATIDA QO'LLANILISHI

Authors

  • Nuriddinov Javlonbek Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • Baxtiyorova Gavhar Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali

Keywords:

Qovoqdoshlar oilasi, tabobat, achchiq tarvuz, sog‘lom insonlar, tarvuz sharbati, ildizli o‘simliklar, mevali usimliklar

Abstract

Abujahl tarvuzi (Achchiq tarvuz)ning asli vatani O’rta Sharq mamlakatlari va Afrika bo’lib, insoniyat tomonidan 3 ming yildan beri yetishtirib kelinadi. Uning shifobaxsh xususiyatlari haqida Ibn Sino asarlarida ham batafsil yozilgan. Xalq tabobatida mazkur tarvuzni oz miqdorda iste‘mol qilish tavsiya etilgan. Uning tarkibidagi fruktozalar oshqozon osti bezining yaxshi ishlashini ta‘minlashi aniqlangan. Ayniqsa, undagi sitrulin aminokislotasi buyrak, jigar, yurak faoliyatini yaxshilashda, qon-tomir kasalliklarining oldini olishda hamda davolashda muhim ahamiyatga ega.

References

Saodat Temirova. „Gijja va uni davolash yoʻllari―. Toshkent, 2013-yil

To’lqin Topivoldiyev. Andijon qishloq xo’jalik instituti xabarnomasi 2019 y.

L.T.Ikromov, M.A.Tojiyev va X.S.Zaynutdinov . «Toksikologik kimyodan praktikum» darslik 2007-yil 4.L.T.Ikromov va M.A.Tojiyev, dotsentlar T.Mirxaitov va Z.A.Yuldashevlar muallifligida «Toksikologik kimyo» darsligi . 2010-yil

S.M.Mahkamov, M.U.Usubboyev va A.I.Nuritdinova. ―Tayyor dori turlari texnologiyasi‖ fanidan darslik 1991-yil

Downloads

Published

2023-05-17

How to Cite

Nuriddinov Javlonbek, & Baxtiyorova Gavhar. (2023). ABUJAHL TARVUZI (ACHCHIQ TARVUZ) VA UNING XALQ TABOBATIDA QO’LLANILISHI. Journal of Academic Research and Trends in Educational Sciences, 135–139. Retrieved from http://ijournal.uz/index.php/jartes/article/view/575