OZIQ-OVQAT SANOATIDA TABIIY VA SINTETIK OZUQA BO‘YOQLARI

Authors

  • Mamatkulova Iroda Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • Turdiqulov Farrux Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali

Keywords:

Kurkuma, riboflavi, tartrazin, alkaten, sariq xinolin, antosiyaninlar, karotenoidlar, flavonoidlar, xlorofil

Abstract

Oziq-ovqat bo’yoqlari bizning kundalik hayotimizda keng tarqalgan, ular  oziq-ovqat va ichimliklarga qo’shilayotgan tabiiy va sintetik mahsulotlardir. Ular suyuq, kukun, gel va pasta ko’rinishida  bo’lishi mumkun.Ular hidga ega emas va faqatgina meyoriy dozlar inson tanasi uchun deyarli zararsizdir. Oziq-ovqat bo‘yoqlari E-100 dan E-199 gacha indekislanadigan qo’shimchalardir. Ulardan sanoatda oziq-ovqat tijorati sifatida foydalanib kelinmoqda.Istemolchilar shuni yodda tutish kerakki, tabiiy manbalarni suniy analoglar bilan almashtirish ishlab chiqaruvchilarga tan narxning arzonlashuviga olib keladi.Bunda mahsulot inson salomatligiga zararli tasir yetkazishi mumkin.

References

Mamatkulova I.E."Elwendia Boiss turkumi turlarida efir moyi va antioksidantlik faolligini o‘rganish".Материалы научной конференции проблемы биофизики и биохимии - 2023.119 стр.19 мая 2023 год.

Mukhammadjon M. et al. The effect of ngf on indicators of the antioxidant system in rat brain tissue //Universum: химия и биология. – 2021. – №. 9 (87). – С. 82-86.

Saatov T. et al. Antioxidant and hypoglycemic effects of gossitan //Endocrine Abstracts. – Bioscientifica, 2019. – Т. 63. O.S. Abduraimov, I.E. Mamatkulova, A.V. Mahmudov “Structure of local populations and phytocoenotic confinement of

Elwendia persica in Turkestan Ridge, Uzbekistan”.BIODIVERSITAS ISSN: 1412-033X.Volume 24, Number 3, March 2023 E-ISSN: 2085-4722.Pages: 1621-1628 DOI:10.13057/biodiv/d240334

Downloads

Published

2023-05-20

How to Cite

Mamatkulova Iroda, & Turdiqulov Farrux. (2023). OZIQ-OVQAT SANOATIDA TABIIY VA SINTETIK OZUQA BO‘YOQLARI. Journal of Academic Research and Trends in Educational Sciences, 249–252. Retrieved from http://ijournal.uz/index.php/jartes/article/view/608