OZIQ-OVQAT SANOATIDA SUT MAHSULOTLARINING QO‘LLANILISHI (QURUQ SUT VA QUYULTIRILGAN SUT MISOLIDA)

Authors

  • Mamatkulova Iroda Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • Xo‘rozova Zarifa Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • Ismoilova Mashhura Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • Anvarova Durdona Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali

Keywords:

E339, glyukoza-fruktoza siropi (GFS), karragenan, natriy kazeinati(C20H27FN2), emulgatorlar, laktoza

Abstract

Oziq-ovqat sanoatida quruq sut va quyultirilgan sut mahsulotlaridan kengroq miqdorda foydalaniladi.Aynan bu mahsulotlar tarkibida oqsillar, aminokislotalar, vitaminlar bilan boyitilgan, ular orasida A, D, E, PP va B A1, B1, B2, B12, C, B3 vitaminlari guruhi mavjud va glyukoza siropi, karragenan, emulgatorlar, o‘simlik yog‘lari uchraydi.Sut mahsuloti tarkibidagi natriy kazeinat moddasi qayta ishlash jarayonida yuqori haroratga duchor bo'lganligi sababli, kazeinat mononatriy glutamat bilan birlashganda ultratermolizlangan oqsilga aylanadi. Ushbu proteinni iste'mol qilish bosh og'rig'iga, ko'krak qafasidagi og'riqlarga, ko'ngil aynishiga , charchoqqa, yurak urishi kabi holatlarga olib kelishi mumkin.

References

Amonova Z.M. Sut va sut mahsulotlari texnologiyasi.-T.: Cho‘lpon, 2004.-132-b.

Vasiyev M.G‘, Dadayev Q.O, Isaboyev I.B. Oziq-ovqat texnalogiyasi asoslari Toshkent, 2012y.

Q.H.Majidov, F.B.Ashurov, K.K.Sattarov, F.N.Ashurov, N.K.Majidova. Oziq-ovqat texnalogiyasi asoslari Buxoro, 2020y.

Ergashevna M. I., Abduvaliyevich M. M. ELWENDIYA BOISS TURKUMI TURLARINING ANTIOKSIDANTLIK XUSUSIYATLARI //International Journal of Contemporary Scientific and Technical Research. – 2022. – С. 498-500.

Авалбоев Қ., Маматкулова И. Zira (bunium persicum) oʻsimligining apical meristema toʻqimasidan dnk ajratib olish texnologiyasi //Zamonaviy innovatsion tadqiqotlarning dolzarb muammolari va rivojlanish tendensiyalari: yechimlar va istiqbollar. – 2022. – Т. 1. – №. 1. – С. 247-249.

Хорозова З., Ўралов А. Boyimadaron (achillea millefolium l.) Osimligini shifobaxsh xususiyatlari va genetik tahlili //Zamonaviy innovatsion tadqiqotlarning dolzarb muammolari va rivojlanish tendensiyalari: yechimlar va istiqbollar. – 2022. – Т. 1. – №. 1. – С. 301-303.

Downloads

Published

2023-05-20

How to Cite

Mamatkulova Iroda, Xo‘rozova Zarifa, Ismoilova Mashhura, & Anvarova Durdona. (2023). OZIQ-OVQAT SANOATIDA SUT MAHSULOTLARINING QO‘LLANILISHI (QURUQ SUT VA QUYULTIRILGAN SUT MISOLIDA). Journal of Academic Research and Trends in Educational Sciences, 253–261. Retrieved from http://ijournal.uz/index.php/jartes/article/view/609