KATALAZA FERMENTI

Authors

  • Sobirova Muqaddas Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • Qodirova Go‘zalxon Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali
  • O‘rozboyeva Malohat Oʻzbekiston Milliy universitetining Jizzax filiali

Keywords:

Ferment, oksireduktaza sinfi, katalaza, vodorod periks, nokardiya, pseudomonas, listeriya, aspergillus, candida, E. coli, staphylococcus, serratia, B. cepacia va H. pylori

Abstract

Katalaza (yunoncha: katalysis — buzilish) — oksidoreduktazalar sinfiga mansub ferment. Vodorod peroksid (H2O2) ning suv (H2O) bilan kislorod (O2) ga parchalanishini katalizlaydi: Suvning quyi konsentratsiyalarida katalaza quyi spirtlar, polifenollar va boshqalarni oksidlab peroksidazaga xos faollikni namoyon qiladi. Katalaza barcha hayvon va o‘simliklar to‘qimalarida, asosan, sut emizuvchilar jigari va eritrotsitlarida hamda aerob mikroorganizmlarda mavjud. Molekular massasi 225000—248000 g/mol. Katalaza ingibitorlariga ko‘pchilik tuzlar (mas, sulfidlar, sianidlar, azidlar, ftoridlar) kiradi. Katalazaning biologik funksiyasi to‘qima membranalarini H2O2 dan, superoksiddismutaza bilan birgalikda esa superoksid radikalidan himoya qilishdir. Odam eritrotsitlaridagi katalaza faolligini aniqlash tibbiyotda baʼzi kasalliklarga tashxis qo‘yishda qo‘llaniladi.

References

Effects of biopraparites on cynara scolymus L., micro and macroelements, and quantity of flavonoids M Sobirova, S Murodova E3S Web of Conferences 258, 1-6

PGPR микрооргaнизмлaрдaн биопрепaрaт сифaтидa фойдaлaнишдa иммолизaциянинг истиқболли жиҳaтлaри СС Муродова, М.Б Собирова Science and innovation 1 (Special Issue 2), 534-543

Determination of stimulant properties of local rhizobakteria-based bioproducts against Cynara scolymus L. SM Batirovna The American Journal of Agriculture and Biomedical Engineering 4 (02), 26-30

Технология получения элиситора, эффективно влияющего на биологические свойства Cynara Scolymus L Муродова С.С. , Собирова М. Б Научное обозрение. Биологические науки 1 (1), 68-72

Downloads

Published

2023-05-20

How to Cite

Sobirova Muqaddas, Qodirova Go‘zalxon, & O‘rozboyeva Malohat. (2023). KATALAZA FERMENTI. Journal of Academic Research and Trends in Educational Sciences, 288–290. Retrieved from http://ijournal.uz/index.php/jartes/article/view/613